Portal berita dalam talian: satu perbandingan antara undang-undang media di Malaysia dan United Kingdom - Nazli, Ismail @ Nawang (2013)
Internet menyediakan platform baru untuk komunikasi dan penyebaran berita dan maklumat. Pelbagai jenis komunikasi berasaskan internet, terutama portal berita dalam talian telah digunakan untuk menyiarkan berita alternatif dan informasi yang tidak disiarkan oleh akhbar arus perdana. Disebabkan polisi kerajaan sendiri yang menjamin tiada penapisan di internet, portal berita dalam talian pada masa ini tidak tertakluk kepada peruntukan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 yang digubal khusus bagi mengawal media cetak. Perkara ini tidak sepatutnya berlaku kerana portal berita dalam talian boleh digunakan untuk menyebarkan maklumat palsu dan kebencian dalam masyarakat. Justeru, artikel ini menganalisa undang-undang sedia ada yang mengawal media di Malaysia dan membandingkan dengan pendekatan yang digunakan di United Kingdom dalam mengawal media dan portal berita dalam talian.