Pelaksanaan amalan penjagaan campuran dalam jaringan perkhidmatan kebajikan kanak-kanak di institusi sosial awam negara - Siti Hajar, Abdul Rauf (Penerbit UTHM, 2020)
Artikel ini memperihalkan pemetaan jaringan perkhidmatan kebajikan kanak-kanak dalam jagaan institusi sosial awam negara. Kajian dilakukan untuk mengeksplorasi amalan jaringan perkhidmatan kebajikan kanak-kanak di STB Marang, Terengganu Malaysia menggunakan reka bentuk kualitatif tradisi Penjanaan Teori untuk mendapatkan data kajian. Temubual secara bersemuka dan mendalam telah dilakukan terhadap 30 orang responden yang terdiri daripada 24 agensi berlainan. Dapatan kajian mendapati bahawa walaupun institusi jagaan awam di Malaysia mengamalkan pendekatan penjagaan campuran, namun operasi jaringan perkhidmatan bercanggah dengan pendekatan penjagaan campuran yang diamalkan. Sebagai tindakan susulan, Model Pembangunan Jaringan Sosial telah dirangka untuk dijadikan sebagai alat yang produktif dalam membangunkan jaringan perkhidmatan kebajikan yang bersepadu untuk kanak-kanak di Malaysia.