Hak isteri menuntut mut’ah di dalam undang-undang keluarga Islam di Malaysia - Sitiris, Miszairi (Jabatan Kehakiman Syariah Maaysia (JKSM), 2020)
Antara hak yang sering dituntut oleh isteri selepas pembubaran perkahwinan adalah haknya terhadap mut'ah. Mut'ah merupakan hak isteri yang sah menurut Syariah dan ia termaktub di dalam Undang-Undang Keluarga Islam di Malaysia. Walau bagaimanapun, timbul persoalan apabila terdapat tuntutan yang dibuat oleh bekas isteri di mahkamah Syariah atas haknya terhadap mut'ah sebanyak 100 juta ringgit, namun pihak Mahkamah Syariah meluluskan sebanyak 30 juta ringgit sahaja . Artikel ini bertujuan untuk memahami lebih lanjut tentang kewajipan mut'ah dalam perundangan Islam dengan mendatangkan pendapat Fuqaha’ berhubung definisi mut'ah, hukum, syarat dan kadar yang wajib. Ia juga bertujuan untuk mengkaji peruntukan berkaitan mut'ah di dalam Undang-Undang Keluarga Islam di Malaysia serta metodologi yang digunakan oleh Mahkamah Syariah dalam menentukan kadar mut'ah yang layak diterima oleh bekas isteri.