Konsep ḥalāl li dhātihi dan ḥalāl li ghayrihi dalam pemahaman logo halal ke atas produk makanan

Memahami maksud halal secara menyeluruh yang mencakupi segenap aspek perbuatan manusia adalah satu keperluan, kerana ia sebenarnya menggambarkan pengertian halal di sisi syarak. Tambahan pula, kehalalan sesuatu produk makanan memberi kesan kepada mukalaf di dunia dan akhirat, dari sudut kesihatan di...

全面介绍

Saved in:
书目详细资料
主要作者: Mat Jubri@Shamsuddin, Mustafa
格式: Conference or Workshop Item
语言:English
English
English
出版: 2021
主题:
在线阅读:http://irep.iium.edu.my/89363/19/89363_Konsep%20%E1%B8%A5al%C4%81l%20li%20dh%C4%81tihi%20dan%20%E1%B8%A5al%C4%81l%20li%20ghayrihi.pdf
http://irep.iium.edu.my/89363/20/89363_Konsep%20%E1%B8%A5al%C4%81l%20li%20dh%C4%81tihi%20dan%20%E1%B8%A5al%C4%81l%20li%20ghayrihi_certificate.pdf
http://irep.iium.edu.my/89363/21/89363_Konsep%20%E1%B8%A5al%C4%81l%20li%20dh%C4%81tihi%20dan%20%E1%B8%A5al%C4%81l%20li%20ghayrihi_Awarded.pdf
http://irep.iium.edu.my/89363/
http://worldconferences.net/proceedings/icohg2021/fullpaper/Mustafa.pdf
标签: 添加标签
没有标签, 成为第一个标记此记录!
实物特征
总结:Memahami maksud halal secara menyeluruh yang mencakupi segenap aspek perbuatan manusia adalah satu keperluan, kerana ia sebenarnya menggambarkan pengertian halal di sisi syarak. Tambahan pula, kehalalan sesuatu produk makanan memberi kesan kepada mukalaf di dunia dan akhirat, dari sudut kesihatan diri dan keberkatan hidup, dan dari sudut pahala ke atas ketaatan dan kepatuhan kepada aturan syarak. Namun, keadaan setiap mukalaf berbeza berdasarkan faktor yang pelbagai, maka perbezaan ini memberi kesan kepada hukum halal, lantas sesuatu yang halal kepada seseorang barangkali tidak halal bagi seseorang yang lain. Permasalahan ini boleh dijawab melalui konsep halal li dhatihi dan halal li ghayrihi dalam perbincangan disiplin ilmu usul fiqh. Konsep ini membezakan antara hukum halal yang dikira sebagai aturan umum, dan hukum halal yang berubah mengikut kondisi yang ada pada setiap mukalaf. Pembezaan ini perlu diambil kira dalam memahami logo halal yang diletakkan ke atas produk makanan, kerana status halal ini hanya berdasarkan hukum yang bersandarkan kemaslahatan umum tanpa melihat keadaan-keadaan setiap individu yang bersandarkan kemaslahatan khusus. Kajian ini bersandarkan dua kaedah utama, iaitu kaedah pengumpulan data secara induktif dan kaedah penganalisian data secara deduktif.