Aplikasi maqāṣid ke atas hukum membayar zakat fitrah mengikut harga beras yang dimakan - Mat Jubri@Shamsuddin, Mustafa (2021)
Di beberapa negeri di Malaysia, pembayaran zakat fitrah telah mengalami satu perubahan dari sudut pilihan yang diberikan kepada orang Islam. Mereka boleh memilih untuk membayar zakat fitrah mengikut harga beras yang dimakan seharian kepada amil untuk diberikan kepada asnaf fakir miskin. Kajian ini bertujuan untuk mengukur keterhasilan pencapaian Maqāṣid zakat fitrah di sebalik keharusan hukum ini. Kajian ini bersandarkan kepada dua metod, secara induktif dalam mengumpul dan mencari data yang berkaitan, dan secara deduktif dalam mentafsir dan menganalisis data yang ditemui. Antara dapatan kajian ini, membayar zakat fitrah mengikut harga beras yang dimakan lebih mendekati kepada keterhasilan Maqāṣid zakat fitrah iaitu menggembirakan golongan yang susah dengan berkongsi apa yang dimiliki. Kajian ini juga mendapati ada beberapa syarat yang perlu diambil kira dalam pelaksanaan hukum ini agar maqāṣidnya lebih berjaya dicapai. Kajian ini menyimpulkan bahawa di samping hukum ini, kelonggaran yang diberikan kepada muslimin untuk memilih dalam pembayaran zakat ini tanpa mewajibkannya juga menepati maqāṣid zakat fitrah yang meraikan rasa tolak ansur dan tolong menolong.