Karya kreatif: sumber idea berlandaskan pengalaman dan teknik pengembangan idea / Shahril Anuar Abdul Ghalim - Abdul Ghalim, Shahril Anuar (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Dalam pembikinan sesuatu karya kreatif, idea merupakan asas utama yang perlu dititikberatkan. Dengan kata lain, ia merupakan tapak yang akan berfungsi sebagai penjanaan jalan cerita dan bakal diolah menjadi sesuatu jenis karya kreatif. Dalam fokus penulisan ini, kita akan membincangkan mengenai karya kreatif dalam bentuk atau format audio visual. Perbincangan akan mendasari mengenai sumber idea berdasarkan pengalaman dan teknik bagi tujuan pengembangan idea. Umum mengetahui bahawa karya audio visual adalah suatu hasil seni yang memaparkan jalan cerita lengkap berpandukan idea dari pengarah. Bermula dengan babak permulaan, pertengahan dan pengakhiran. Ini adalah suatu yang harus dipraktikkan dalam persembahan audio visual bagi pemahaman tontonan. Karya kreatif ini akan dihasilkan dengan gabungan penjanaan idea dalam menentukan tema, penghasilan skrip (dialog, monolog dan naratif), watak dan perwatakan, latar masa dan tempat, pergerakan kamera, kesan bunyi dan pencahayaan dan sudut pandangan serta sasaran khalayak. Rangkuman ini perlu diperhalusi bagi menghasilkan kesan yang optimum pada hasil karya dan khalayak penonton. Dalam kupasan kali ini, penulis akan membincangkan secara ringkas berkenaan penggunaan teknik penggunaan dialog dan pergerakan kamera.