Sejarah institusi ketenteraan di Malaysia dan sumbangan kepada kelangsungan ketamadunan / Burhanuddin Jalal … [et al.] - Ab Ghani, Sayuti (2017)
Pembangunan institusi ketenteraan juga merupakan sebahagian dari sebahagian tamadun kemanusian. Bagi memastikan keamanan dan kemakmuran alam bagi kelangsungan kehidupan manusia melalui nilai-nilai keamanan dan kesejahteraan, institusi ketenteraan ternyata mempunyai peranan. Selain dari itu pertahanan dan keamanan merupakan satu keperluan yang penting (maslahat dharuriyyat) bagi setiap manusia, masyarakat serta negara pada sebilang masa. Dengan adanya pertahanan, keamanan dan keselamatan manusia, masyarakat dan negara dapat melaksanakan tugas, peranan dan tanggungjawab dengan sempurna. Institusi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditubuhkan pada tahun 1933 dan telah berperanan dalam proses pembangunan negara sekaligus menyumbang kepada kemajuan dan ketamadunan negara. Kertas ini akan menyorot sejarah perkembangan institusi ketenteraan di Malaysia serta persediaan untuk menghadapi cabaran globalisasi yang turut mempengaruhi tamadun manusia dan dunia.