Pentadbiran dan pengagihan harta seorang muslim: satu kajian mengenai prosedur undang-undang dan pentadbiran di wilayah utara / Nurrulhuda Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Nurrulhuda (2006)
Kajian ini secara keseluruhanaya bertujuan untuk menganalisa dan meneliti prosedur undang- undang dan pentadbiran yang berkenaan dalam urusan pengagihan harta pusaka seorang Islam yang telah meninggal dunia dan mengenalpasti masalah-masalah yang berbangkit dan kesulitan- kesulitan yang dihadapi oleh waris-waris dan pihak berkuasa atau pentadbir di wilayah utara Malaysia. Kesimpulannya, walaupun peruntukan undang-undang yang wujud bagi menguruskan pengagihan harta pusaka seorang Islam adalah seragam, namun ada beberapa amalan pentadbiran yang berbeza di antara ketiga-tiga negeri tersebut. Di samping itu ada juga beberapa perkara-perkara berbangkit yang perlu diketahui oleh orang awam dalam urusan pengagihan harta bagi memudahkan urusan pembahagian harta pusaka yang terlibat. Rumusan dan cadangan yang dikemukakan diharap akan dapat diambil kira bagi tujuan penambahbaikkan dalam proses pentadbiran dan pembahagian harta pusaka umat Islam di wilayah utara Malaysia.