Kenapa prasangka buruk / Shahril Anuar Abdul Ghalim and Nurul Nisha Mohd Shah - Abdul Ghalim, Shahril Anuar (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
“Aku naktegur dan bagi salam pada dia. Tapi kalau dia tak suka aku macam mana?" “Tak payahlah susah-susah buat baik. Bukannya orang lain nak hargai pun." Astaghfirullah... Itulah bisikan hati kecil tatkala muncul niat murni yang ingin bersilaturrahim atau melakukan kebaikan kepada orang lain. Bisikan ini seringkali muncul tatkala hati kecil ini ingin kembali kepada fitrah yang suci iaitu sentiasa berbuat kebaikan kepada orang lain. Seringkali bisikan halus ini membantutkan niat untuk melaksanakan kebaikan apatah lagi mengajak orang lain untuk amal makruf nahi mungkar. Keadaan ini terjadi kerana adanya sifat berprasangka buruk dalam diri. Hari ini. dapat kita lihat punca kelemahan dan ketewasan umat Islam adalah kerana sikap prejudis dan berprasangka buruk sesama sendiri. Sikap ini telah semakin menular dalam hati ahli masyarakat seperti virus kanser yang sedang membunuh sel-sel dalam badan.