Laporan kajian akhir cadangan merekabentuk ruang dalaman kafe kopi 434 di lot 1-A & 2-A Mukim Jalan Bakri, 84000 Muar, Johor / Nazurah Alhana Mustapha Kamal - Mustapha Kamal, Nazurah Alhana (2009)
Projek akhir untuk para pelajar Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek rekabentuk dalaman yang telah dipefajari dari peringkat asas hingga ke peringkat persembahan cadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah merekabentuk hiasan dalaman kafe Kopi 434 yang beralamat No 1-A & 2-A Mukim Jalan Bakri, Muar. Projek ini diharapkan dapat menaikkan tarafkan lagi imej Kopi 434 dan memperkembangkan lagi pemiagaan mereka. Tema dan konsep juga diaplikasikan dalam kedua - dua "ruang 'exterior & interior" untuk menonjolkan lagi nilai estetika dan stail rekabentuk yang dipilih untuk kafe Kopi 434 yang membawa mengikut piawai skema rekabentuk dan kod yang telah ditetapkan. Beberapa penyelidikan telah dijaiankan bagi menjayakan projek akhir ruang pameran ini, antaranya termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan kajian soal selidik. Kesemua kajian bertujuan mengenal pasti keJemahan yang ada dan juga cuba untuk mengatasi beberapa masalah yang timbul. Kajian-kajian yang telah dijaiankan ini akan diterapkan di dalam proses reka bentuk, dengan tujuan mendapatkan satu reka bentuk yang menarik dan sesuai dengan imej koprat Kopi 434 samada dari segi fungsi dan nilai estetikanya. Arrtara kaedah kajian ialahi melalui temuramah, media cetak, internet, pemerhatian, pengalaman dan juga hasil daripada kajian kes samada dari dalam atau luar negara.