Maahad Tahfiz Al-Quran (MTAO), Pulai Chondong ke arah pembentukan generasi Al-Quran satu kajian menyeluruh / Che Azman Che Yaacob … [et al.] - Che Yaacob, Che Azman (1999)
Kertas projck ini bertajuk "MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN, PULAI CHONDONG KE ARAH PEMBENTUKKAN GENERASI AL-QURAN, SATU KAJIAN MENYELURUH". Melalui kertas projek ini penyelidik cuba untuk menyingkap sebanyak mungkin peranan yang di mainkan oleh Maahad Tahfiz Al-Quran (MTAQ), Pulai Chondong dalam membentuk generasi Al-Quran. Bersesuaian dengan penubuhan MTAQ para penyelidik cuba untuk menyingkat keberkesanan terhadap penduduk setempat serta sokongan dan sambutan masyarakat amnya terhadap penubuhan MTAQ Melalui kertas projek ini juga para penyelidik cuba menyingkap bentuk sistem pendidikan yang dilaksanakan di MTAQ ke arah pembentukan generasi Al-Quran dan para penyelidik juga dapat membuat perbandingan di antara bentuk sistem yang diamalkan di MTAQ dengan sekolah-sekolah biasa serta keberkesanannya terhadap pelajar dalam membentuk akhlak remaja atau generasi yang akan datang. Adalah diharapkan dengan cadangan-cadangan yang akan dikemukakan nanti akan dapat membantu MTAQ dan YIK untuk mencapai matlamat dalam menyedarkan masyarakat terhadap pentingnya membentuk generasi baru yang berteraskan Al-Quran dan As-Sunnah sebaga mana yang pernah dibentuk semasa hayat Rasulullah S.A.W dahulu. Ini kerana merekalah yang akan mengganti barisan hadapan dan kepimpinan yang ada sekarang dan di bahu merekalah segala harapan diletakkan.