Kelebihan sebagai juruaudit di firma audit bersaiz medium/kecil berbanding The Big Four / Wan Mardyatul Miza Wan Tahir and Ja’izah Abdul Jabar - Wan Tahir, Wan Mardyatul Miza (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Audit merupakan salah satu bidang dalam perakaunan. Sedari dahulu lagi, untuk mendapatkan pendedahan kerja atau memahami proses perakaunan dengan cepat, pelajar yang baru bergraduat digalakkan menjadi juruaudit di firma-firma audit berbanding lain-lain skop kerja dalam bidang perakaunan. Namun, kekurangan dalam bidang audit ni adalah dari segi gaji terutamanya firma audit yang bersaiz kecil. Di Malaysia, terdapat empat firma audit utama yang juga dikenali sebagai The Big Four iaitu Ernst & Young, Deloitte & Touche, KPMG dan PricewaterhouseCoopers. Pelajar-pelajar yang berjaya menyertai The Big Four adalah terdiri daripada pelajar-pelajar yang cemerlang. The Big Four juga membuka peluang untuk staf mereka menyambung pelajaran di peringkat profesional seperti ACCA dan yuran ditanggung oleh pihak firma. Ada sesetengah firma audit medium/kecil di Malaysia yang menaja staf mereka dalam menyambung pelajaran namun agak kecil bilangannya. Ini adalah antara faedah kepada juruaudit yang bekerja di firma besar berbanding firma medium/kecil sedangkan beban kerja adalah hampir sama. Oleh yang demikian, timbul persoalan sama ada berbaloi untuk menyertai bidang audit di firma kecil atau pun tidak?