Sesi perkongsian pembelajaran terbuka secara jarak jauh (ODL) / Nurul Izza Husin and Sharaf Ahmad - Husin, Nurul Izza (Jabatan Sains Gunaan, 2021)
Serangan pandemik COVID-19 di Malaysia pada awal tahun 2020 telah menghadkan sesi Pembelajaran dan Pengajaran (PdP) secara bersemuka. Situasi tersebut tentunya mencetuskan perubahan drastik terhadap Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta. Bagi memastikan sesi PdP berjalan, pihak UiTM telah mengambil keputusan untuk menjalankan sesi PdP secara Pembelajaran Terbuka secara jarak jauh (Open and Distance Learning, ODL). Para pensyarah diberi latihan dan taklimat secara atas talian bagi memastikan mereka bersedia dan mempunyai kemahiran sebelum sesi PdP secara ODL dilaksanakan. Di UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP), Unit e-Pembelajaran diberi tanggungjawab bagi memastikan semua pensyarah mahir menggunakan aplikasi atas talian yang dicadangkan. Beberapa siri kursus diadakan mengikut fakulti dan jabatan masing-masing.