Penghasilan abstrak kertas kerja secara automatik / Sulaiman Mahzan … [et al.] - Mahzan, Sulaiman (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Penggubalan abstrak yang mengikut format merupakan salah satu kerja yang melecehkan apatah lagi terdapat sebilangan abstrak yang tidak mengikuti format yang telah disediakan. Kekangan masa dan keperluan untuk memastikan kelancaran penerbitan keseluruhan abstrak untuk sesuatu aktiviti pembentangan kertas kerja berjalan dengan lancar menuntut penganjur untuk berkerja keras bagi mencapai standard yang yang telah ditetapkan. Secara lazimnya, abstrak yang diterima akan disemak dan diperbaiki formatnya sesuai dengan kehendak bagi sesuatu penerbitan. Kerja-kerja ini perlu dilakukan oleh pihak penganjur dengan perlu menyemak dan mengubahsuai format bagi setiap satu abstrak yang telah diterima. Lantaran itu, keperluan satu mekanisma baru yang lebih cepat dan efisyen perlu dilakukan bagi meningkatkan kecekapan sesuatu penganjuran aktiviti. Aplikasi ini membolehkan penganjur menjimatkan masa pengeditan abstrak dan hanya melakukan kerja-kerja pembaikan yang sangat minimal. Memandangkan penganjuran aktiviti tersebut semakin berkembang dan bertambah membuatkan aplikasi ini menjadi pilihan alternatif dalam usaha penganjur untuk mendapatkan kualiti penganjuran yang lebih cekap dan tersusun terutamanya dalam aspek penghasilan abstrak yang standard.