"How to implement BIM in JKR's projects" / Mohamad Zain Hashim and Muriatul Khusmah Musa - Hashim, Mohamad Zain (Unit Penerbitan FKAPP, 2023)
Pada 1/11/2022, telah diadakan seminar yang dianjurkan oleh pihak CP DEVELOPMENT(M) SDN BHD dengan kerjasama pihak JKR dari UNIT BIM. Seminar dijalankan di Dewan Myristica, JKR Timur Laut. Tujuan seminar ini adalah untuk memberi kefahaman kepada pihak yang terlibat dengan industry pembinaan tentang proses yang perlu dilalui dalam mengintegrasikan BIM di dalam projek-projek JKR. Pembentangan 1 bertajuk "Aspirasi dan Hala tuju Perlaksanaan BIM di JKR yang telah disampaikan oleh Ir Ahmad Ridzuan B. Abu Bakar. Pembentangan dimulakan dengan penerangan tentang kronoligi dan evolusi industry pembinaan daripada proses rekabentuk secara manual sehingga kepada penggunaan BIM. Diteruskan dengan memberi definisi BIM iaitu: "Building Information Modelling (BIM) merupakan proses penyediaan, penggunaan dan pengurusan Model 3D Berinformasi dalam kitar hayat pelaksanaan sesebuah projek dimana model digital ini digunakan oleh pelbagai pihak untuk tujuan tertentu bagi meningkatkan tahap keberkesanan Pengurusan Aset Menyeluruh."-GARIS PANDUAN BIM JKR 2021.