Idulfitri: Polemik antara ibadat atau adat / Dr. Mohd. Kamel Mat Salleh - Mat Salleh, Mohd. Kamel (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Hari Raya ldulfitri biasanya disambut dalam suasana penuh keriangan dan kesyukuran. Tidak salah untuk bergembira, tetapi yang perlu diambil perhatian ialah hari raya adalah peluang untuk terus beramal kebajikan menambah pahala dan bukan terlalu bergembira sehingga mengenepikan nilai ibadah di sebalik sambutan 1 Syawal. Dalam menyambut ldulfitri, terdapat ramai dalam kalangan masyarakat Islam yang masih keliru status amalan yang dilakukan dan diulang-ulang saban tahun di setiap kali hari raya adakah perbuatannya itu satu ibadah yang mendatangkan pahala ataupun ianya sekadar adat yang diwarisi secara turun temurun dari generasi terdahulu.