Teknik menghafaz Al Quran / Fadzilawani Astifar Alias ... [et al.] - Alias, Fadzilawani Astifar (Unit Penerbitan JSKM, 2024)
Pengajian hafazan Al-Quran adalah satu bidang ilmu yang sangat penting di kalangan masyarakat Islam pada masa kini. Ilmu ini seharusnya diterapkan kepada setiap individu yang beragama Islam sejak dari kecil lagi. Kewujudan pusat-pusat tahfiz yang semakin berkembang kini membuktikan bahawa kesedaran dan kemahuan ibubapa itu sendiri terhadap pengajian Al-Quran terhadap anak-anak mereka. Pusat-pusat tahfiz ini berperanan dalam mengajar teknik yang betul dalam menghafaz Al-Quran. Di samping itu ia turut menekankan terhadap bacaan, tajwid, pemahaman dan hafazan Al-Quran itu sendiri. Teknik yang betul ini sangat penting dalam membentuk pola bacaan dan tertib hafazan dengan baik. Dengan teknik yang betul ini juga, pelajar dapat menghabiskan bacaan dengan cepat dan sempurna. Kajian ini dijalankan berdasarkan pemerhatian dari kajian yang lepas terhadap teknik yang betul dalam hafazan bagi memudahkan setiap penghafaz Al-Quran dalam menghabiskan 30 juzuk Al-Quran. Diharapkan kajian ini memberi satu titik tolak kepada setiap individu yang beragama Islam dalam berusaha menhafaz Al-Quran tanpa mengira usia.