Sistem maklumat geografi : pengoptimuman penggunaan data untuk kerajaan tempatan / Noraziah Abdul Latif - Abdul Latif, Noraziah (1995)
Projek ini diberi tajuk 'Sistem Makiumat Geografi : Pengoptimuman Penggunaan Sumber Data Untuk Kerajaan Tempatan'. Bahagian Perancang Bandar, Majlis Perbandaran Shah Alam, Selagor Darul Ehsan telah dipilih sebagai kes kajian bagi menguji konsep ini. Perlaksanaan Projek ini menunjukkan bagaimana Sistem Makiumat Geografi bertindak sebagai pemberi makiumat dan membantu di dalam perancangan bagi sesebuah Kerajaan Tempatan. Projek ini melibatkan pembangunan sebuah sistem makiumat di mana pada umumnya ia merupakan sebuah sistem yang memberi kemudahan kepada pencapaian data bersepadu secara terus daripada peta. Laporan ini akan memperihalkan latar belakang pembangunan sistem serta mencadangkan beberapa pendekatan lain dalam perlaksanaan apiikasi bagi mendapatkan makiumat. Hasil daripada projek ini dijangka akan digunakan di dalam pengurusan dan perancangan bagi sesebuah kerajaan.