Perancangan strategik & pencapaian jabatan / Mohd Haris Ridzuan Ooi Abdullah - Abdullah, Mohd Haris Ridzuan Ooi (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2024)
Bagi merencanakan strategi Jabatan Sains Gunaan (JSG) ke arah pencapaian petunjuk prestasi (PI) yang ditetapkan di bawah Pelan Strategik UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP) bagi tahun 2023, Bengkel Perancangan Strategik peringkat JSG telah diadakan pada 16 Mac 2023 untuk merancang dan mengenalpasti pelan tindakan yang bakal dilaksanakan agar dapat menyumbang kepada sasaran PI yang dipertanggungjawabkan kepada JSG. Sebanyak 26 PI beserta dengan sasaran masing-masing seperti yang disenaraikan dalam jadual berikut telah dipertanggungjawabkan kepada JSG bagi tahun 2023. Setiap PI dimiliki oleh peneraju masing-masing bagi memastikan proses pemantauan dan pelaporan secara berkala dapat dilaksanakan dengan cekap dan efisien. Terdapat 2 PI yang diletakkan di bawah Rektor dan Pendaftar, iaitu PI088 dan PI090, manakala PI081 dan PI052 masing-masing diterajui oleh Timbalan Rektor (Hal Ehwal Akademik) dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi). PI selebihnya adalah di bawah teraju Timbalan Rektor (Penyelidikan, Jaringan Industri, Masyarakat & Alumni).