Terjemahan sastera bahasa Rusia-bahasa Melayu: Cabaran dan cara penyelesaian - Pogadev, V.A. (2015)
Masalah terjemahan prosa dianalisis dengan memberi contoh terjemahan novel Naratif Ogonshoto oleh Anwar Ridhwan (St.-Petersburg, 2009). Antaranya penterjemahan metafora yang menjadi satu komponen penting dalam sistem seni novel itu, unsur simile (perbandingan), personifikasi alam, kata eufemisme, mainan kata (pun), perbezaan nahu. Tidak luput juga masalah berkenaan dengan gender yang ada dalam Bahasa Rusia dan tidak ada dalam Bahasa Melayu.