Kesejahteraan Hubungan Antaran Kaum di Bayt al-Maqdis Pada Zaman Umar al-Khattab - Mohd Nor, Mohd Roslan (2010)
Ketika Islam mula menguasai Islamic jerusalem atau Bayt al-Maqdis pada tahun 637M, rantau tersebut sudah diduduki oleh masyarakat bukan Islam dikalangan Kristian dan sebahagian kecil Yahudi. Golongan Yahudi pada asalnya telah dilarang memasuki Aelia (Islamicjerusalem) oleh Roman hampir 500 tahun sebelumnya. Kedatangan Islam dilihat memberi rahmat kepada golongan bukan Islam untuk sama-sama berada dirantau yang dianggap sebagai penting untuk ketiga-tiga agama samawi. Artikel ini akan cuba mengupas hubungan antara kaum di Islamicjerusalem dan melihat apakah langkah-langkah yang diambil oleh khalifah Islam kedua, Umar al-Khattab dalam mewujudkan kesejahteraan dikalangan penduduk rantau tersebut.