Sistem parol di Jabatan Penjara Malaysia: Analisis dari perspektif Siyasah Syar’iyyah / Mohd Huzaini Yaakob - Mohd Huzaini , Yaakob (2023)
Parol merupakan sejenis hukuman yang mula diperkenalkan di Malaysia yang telah mengambil model daripada negara Barat seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia. Parol adalah pelepasan awal kepada banduan dan perlu berkhidmat kepada komuniti serta memberi peluang kedua kepada banduan untuk memulakan kehidupan baru. Di Malaysia Parol diletakkan di bawah Jabatan Penjara Malaysia di bawah unit Parol dan Khidmat Komuniti. Sehubungan itu, Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji pelaksanaan dan sistem Parol itu di Malaysia menurut persepektif Siyasah Syar‟iyyah. Kajian ini telah menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif menerusi temubual bersemuka terhadap lapan orang informan yang merupakan pegawai penjara di Pejabat Parol dan Komuniti di daerah Kuantan, Pahang. Hasil kajian ini mendapati sistem Parol memenuhi tujuan syariah dan mempunyai elemen ta'zir serta menepati konsep istihabah. Tuntasnya, pelaksanaan Parol di Malaysia yang berlandaskan Siyasah Syar‟iyyah bukan sahaja memberi peluang kedua kepada pesalah malah memberi manfaat kepada pengurusan insitusi penjara Malaysia dan komuniti.