Keperluan instrumen PTPK-IPG untuk merealisasikan kompetensi mengintegrasikan teknologi maklumat dan komunikasi dalam pembelajaran dan pemudahcaraan - Sandy Kariki @ Gerald (Penerbit UMS, 2020)
Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) semakin meluas penggunaannya dalam proses pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc) pada abad ke-21. Cabaran ini menuntut guru agar lebih kompeten dalam melaksanakan PdPC secara optimal dengan mengintegrasikan TMK. Konsep Pengetahuan Teknologi Pedagogi Kandungan (PTPK) telah dijadikan sebagai asas kajian berkaitan pengintegrasian TMK oleh guru dalam PdPc. PTPK dalam kalangan siswa pendidik di Institut Pendidikan Guru (IPG) sangat penting bagi memastikan PdPc berjalan dengan efektif apabila mereka keluar sebagai guru profesional. Namun, didapati instrumen PTPK yang berdasarkan konteks Falsafah Pendidikan Kebangsaan masih kurang. Makalah ini bertujuan membincangkan sorotan literatur tentang instrumen yang memenuhi ciri-ciri psikometrik PTPK siswa pendidik IPG. Artikel ini mengupas beberapa perkara yang merangkumi model PTPK, Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP) di IPG, perihal instrumen pengukuran yang digunakan untuk mengukur PTPK, perihal Standard Guru Malaysia dan teori-teori pengukuran.