Penggunaan media sosial terhadap remaja ketika berhadapan pandemik covid-19 di Kota Belud Sabah - Mohd Shazrie Syamrie (2022)
Penggunaan media sosial terhadap remaja Ketika berhadapan Pandemik Covid-19 merupakan suatu penyeledikan yang menarik untuk dikaji memandang Pandemik Covid-19 menyebabkan dunia bergantung kepada kepesatan teknologi maklumat untuk berinteraksi antara satu sama lain. Penyelidikan ini mempersembahkan pola kegunaan dan kepuasan media sosial berdasarkan kaedah kuantatif iaitu melalui survey kepada 200 orang remaja di Kota Belud Sabah yang berpandukan kepada teori kegunaan dan kepuasan. Penyelidikan ini mempunyai tiga pemboleh ubah yang digunakan iaitu kegunaan media sosial, keperluan media sosial dan kepuasan remaja menggunakan media sosial. Penyelidikan ini juga akan memperlihatkan pola penggunaan media sosial yang sangat berkembang dengan pesat kerana pandemik Covid-19 menyebabkan pergerakan remaja seterusnya bergantung kepada media sosial untuk keperluan afektif, kognitif, pelepasan diri dan penyepaduan sosial.