Tingkah laku fertiliti dalam kalangan wanita etnik Bajau Laut, Kunak, Sabah - Hamisah Junson (2020)
Fertiliti adalah satu isu yang sangat penting untuk kelangsungan hidup manusia. Manusia lebih mementingkan kualiti daripada kuantiti kerana tuntutan kemajuan hidup. Kesuburan manusia adalah satu proses semulajadi yang bertanggungjawab terhadap penggantian biologi dan pemeliharaan masyarakat supaya terus wujud. Populasi kajian terdiri daripada wanita etnik Bajau laut kerana kajian ini mengenai tingkah laku wanita dalam fertiliti. Seramai 80 orang wanita Bajau Laut dipilih sebagai responden. Pemilihan ini digunakan mengikut persampelan bertujuan kerana pengkaji ingin mengkaji fertiliti dikalangan wanita Bajau Laut. Temubual dijalankan oleh pengkaji dengan 4 orang Bidan, seorang pengurus etnik Bajau Laut dan bekas Ketua Daerah Kunak serta penghulu atau ketua kampung Etnik Bajau Laut. Temubual ini dijalankan untuk menambah lagi data yang diperoleh daripada soal selidik. Soal selidik merupakan instrument utama pengkaji untuk mengkaji wanita etnik Bajau Laut ini. Terdapat enam bahagian iaitu terdiri daripada A sehingga F yang bermula dengan latar belakang responden, sosioekonomi dan tempat tinggal responden, fertiliti ibu responden, perkahwinan responden, maklumat kandungan dan anak responden,dan terakhir berkaitan faktor yang menyebabkan tingkat fertiliti tinggi dalam kalangan etnik Bajau Laut. Teknik analisis deskriptif seperti min, frekuensi, dan silang tabulasi digunakan dalam kajian ini dengan mengunakan perisian SPSS. Hasil analisis turut disokong dengan pendekatan kualitatif melalui pemerhatian dan temubual. Hasil kajian mendapati bahawa fertiliti dalam kalangan etnik Bajau Laut masih lagi menunjukkan wanita melahirkan anak yang ramai. Tahap sosioekonomi iaitu pendidikan, pekerjaan dan pendapatan dalam kalangan etnik ini juga masih dalam tahap yang rendah telah menjadi faktor peningkatan tingkat fertiliti dalam kalangan mereka. Namun begitu, memiliki anak yang ramai adalah satu tanggungjawab yang perlu dikekalkan sehingga kini dan perkahwinan awal dalam kalangan remaja seawal umur 15 tahun menjadi titik tolak etnik ini memiliki anak yang ramai sepanjang waktu reproduktif mereka. Selain itu, mereka tidak menggunakan perancangan keluarga kerana kurang pengetahuan dan masalah kewangan juga menyukarkan mereka sukar mengawal kelahiran. Dapatan kajian mendapati bahawa budaya mempengaruhi etnik bajau laut dalam memiliki anak yang ramai sehingga kini. Fertiliti merupakan satu isu yang penting untuk mengukur tahap pembangunan dalam etnik dan persekitarannya. Oleh itu, diharap kajian ini membantu pelbagai pihak dalam pembangunan.