Anjakan Paradigma Dakwah Dalam Menghadapi Pelampau Agama - Syamsul Bahri Andi Galigo (Kolej Universiti Islam Malaysia, 2009)
Membincangkan maalah dan cabaran dakwah masa kini. Memberi penerangan mendalam mengenai konsep dakwah yang difahami oleh sebahagian masyarakat islam sekarang. menerangkan peranan dakwah dalam menaggani pelampau agama. yang menariknya, cadangan anjakan paradigma dakwah (APD) yang bersesuaian dengan era globaliasi telahpun dikajinya secara mendalam. memperkaakan dakwah di rantau ini adalah agenda utama bagi cendikiawam muslim untuk mengorak langkah kehadapan merancakkan lagi aktiviti penyelidikan ilmiah yang mendalam dalam usaha menerokai keperluan masyarakat islam moden.