Isu Semasa Pengajian Quran dan Sunnah Siri 2 - Muhammad Mustaqim Mohd Zarif (2010)
Buku ini diterbitkan fokus kepada pelbagai isu menarik berkaitan ilmu-ilmu al-Quran secara amnya seperti tafsir dan sejarah perkembangannya, analisis metodologi Shi'ah kontemporari dalam tafsiran al-Quran, kewujudan israiliyyat dalam buku tafsir Melayu dan bahayanya kepada masyarakat, peranan al-Quran dalam membentuk jati diri, sejarah perkembangan tafsir dan tokoh dalam bidang tafsir dan Qiraat dari kedua-dua aspek biografi dan metodologi. Di samping itu, ia turut memuatkan isu berkaitan metodologi Sahabat dalam meriwayat dan menerima hadith, sorotan sejarah kemunculan anti-hadith dan penyebaran hadith-hadith palsu dan cerita-cerita yang tidak berasas dalam karya-karya yang berunsur keislaman seperti ceritera dan hikayat di kalangan masyarakat.