Penggunaan Bahasa Melayu Kreol Chetti Melaka: Satu Analisis Domain. - Mohamed, Prof.Madya Noriah (2005)
Penutur bahasa Melayu kreQI Chetti Melaka mempakaJi sekelompok penutur yang unik kerana walaupun mereka. orang India Tamil, dialek Melayu merupakan bahasa ibunda mereka. Kajian ini bertujuan menganalisis corak pemi1ihan' bahasa di kalangan penutur bahasa ini berdasarka.n domain-domain tertentu.