Biosynthesis And Characterisation Of Polyhydroxybutyrate [P(3hb)] Produced By Cupriavidus Necator H16 From Waste Cooking Oil - Abd Razak, Hanisah Kamilah (2015)
Lambakan sisa plastik sintetik yang mencemarkan alam sekitar telah memberi tekanan untuk menggunakan plastik boleh reput sebagai material alternatif. Polihidroksialkanoat (PHA): Polihidroksibutirat [P(3HB)] mempunyai kelebihan untuk reput secara semulajadi dan tidak membahayakan alam sekitar. Penghasilan PHA daripada sumber karbon yang mahal atau bahan makanan (cth: minyak kelapa sawit atau gula) telah membebankan perkembangan industri ini.