Impact of spatial configuration on functional efficiency of house layouts in Erbil City, Iraq from 1900 to 2010. - Mzoori, Faris Ali Mustafa (2011)
Penyelidikan ini adalah untuk mengenalpasti impak konfigurasi ruang terhadap tahap susunatur dan efisiensi fungsinya dalam pelan-pelan rumah yang dibina dari tahun 1900 hingga 2010 di Bandar Erbil, Iraq. Pelan-pelan perumahan di Bandar Erbil dipilih sebagai kajian kes ini kerana ia mempunyai stail yang pelbagai dipengaruhi oleh senibina tradisional dan moden.