Ajaran dan Kepercayaan Agama Islam - Basiran, Nur Amirah (2012)
Islam adalah menyerah diri kepada pencipta-Nya dengan mentauhidkan-Nya dengan penuh keyakinan serta melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya, iaitu amar makruf nahi mungkar. Islam adalah agama yang mudah dan ianya tidak membebankan umat yang menganutinya kerana ia memberi kelonggaran kepada umatnya yang mengalami kesulitan dalam menunaikan ibadah. Agama Islam menekankan umatnya untuk berpegang teguh kepada dua perkara, iaitu rukun Islam dan rukun iman. Rukun Islam merangkumi mengucap dua kalimah syahadah, menunaikan solat lima waktu sehari semalam, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadan dan menunaikan haji bagi yang berkemampuan manakala rukun iman merangkumi enam perkara, iaitu percaya kepada Allah, percaya kepada malaikat, percaya kepada kitab, percaya kepada nabi dan rasul, percaya kepada hari kiamat dan yang terakhir percaya kepada qada' dan qadar.