Kecemerlangan wanita profesional mengimbangi tugas rumahtangga dan kerjaya: perspektif Islam - Jasmi, Kamarul Azmi (2005)
Islam sentiasa mengajar umatnya untuk cemerlang dalam kehidupan di dunia dan di akhirat. Dalam kehidupan rumahtangga dan berkerjaya bagi seseorang wanita profesional, Islam juga telah memberikan garis panduan pendidikan yang lengkap dan sempurna untuk diikuti dan dipraktikkan. Garis panduan pendidikan yang diberikan oleh Islam kepada wanita dalam menghadapi tanggungjawab rumahtangga dan kerjaya ini mampu menjadikan seseorang wanita benar-benar cemerlang bukan sahaja cemerlang dalam alam rumahtangga bahkan dalam alam kerjayanya. Hasil kerjayanya pula mampu memberikan sumbangan yang besar kepada peningkatan taraf keluarga, kerabat dan umat Islam yang semuanya diiktiraf oleh Islam sebagai satu sumbangan yang besar yang tidak ternilai harganya.