Memperkasakan penulisan bab dalam buku dengan standard penulisan akademik bidang Pendidikan dan Pengajian Islam - Jasmi, Kamarul Azmi (2016)
Terdapat beberapa perkara penting dalam menulis artikel untuk bab dalam buku, iaitu memiliki program yang sesuai untuk pengeditan dan pentarjihan, penggunaan templat artikel, mengedit al-Quran dan hadis, mengedit bahasa dan karangan, dan penggunaan rujukan dalam penulisan. Artikel ini akan mengupas proses dan cara untuk menghasilkan satu tulisan artikel untuk bab dalam buku yang berkualiti yang mencapai tahap standard penulisan akademik untuk bidang Pendidikan Islam dan Pengajian Islam.