Pembentukan generasi Al-Quran melalui kurikulum integrasi di Maahad Tahfiz Sains negeri Selangor - Ihwani, Siti Suhaila (2015)
Kertas kerja ini membincangkan tentang pembentukkan generasi al-Quran melalui kurikulum integrasi di sekolah tahfiz sains negeri Selangor. sememangnya generasi al-Quran ini perlu dibimbing oleh al-Quran dan dididik dengan nilai kemuliaan serta budi pekerti yang luhur yang terkandung dalam ajaran lslam. Generasi ini adalah diharap sebagai pembina tamadun yang mampu menghayati kerohanian lslam secara dinamik dan positif. Generasi ini juga akan menguruskan perubahan yang berlaku dalam masyarakat kita berasaskan kepada pembangunan insan dan roh lslam. la bersesuaian dengan tujuan utama Pendidikan lslam adalah untuk melahirkan insan soleh. Kajian ini menggunakan kaedah kajian perpustakaan dan analisis dokumen dengan menilai dan menganalisis perbincangan di dalam kandungan teks dan diterjemahkan dalam bentuk pendekatan naratif. Kajian ini mendapati kurikulum integrasi yang diamalkan di maahad tahfiz sains itu dapat melahirkan generasi al-Quran yang yang menampilkan keunikkan dan keperibadian muslim sejati dari segi fizikal, mental, spiritual dan akhlaknya berasaskan kepada tauhid dan keimanan kepada Allah s.w.t yang memenuhi sifat-sifat uluhiyyoh dan rububiyyah.