Model pembangunan pendidikan intelektual dan rohani berdasarkan kontektual ayat Al-Quran - Norman, Nur'Izzah (2015)
Perkembangan Teknologi Maklumat Pada Masa Kini Telah Memberi Kesan Kepada Intelektual Dan Kerohanian Masyarakat Di Seluruh Dunia. Ini Juga Telah Memberi Kesan Kepada Pelajar-Pelajar Institusi Pendidikan Tinggi Di Malaysia Dan Telah Menjadi Salah Satu Isu Utama Negara Hari Ini. Oleh Itu, Terdapat Keperluan Untuk Menjalankan Kajian Untuk Menangani Isu-Isu Ini. Dalam Usaha Untuk Menangani Isu-Isu Tersebut, Kami Membangunkan Satu Model Mobile Learning Pendidikan Intelektual Dan Rohani Berdasarkan Kontekstual Ayat Al-Qur'an Untuk Pendidikan Pengajian Tinggi. Model Ini Dibangunkan Dengan Menggunakan Pendekatan Versi Yang Diubahsuai Daripada Pendekatan Developmental Design And Research (Ddr). Pelaksanaan Ddr Dalam Kajian Ini Melibatkan Tiga Fasa. Model Yang Dibina Adalah Diharapkan Boleh Membantu Pelajar Dalam Menghadapi Kesan Cabaran Ledakan Teknologi Maklumat Hari Ini Ke Atas Intelektual Dan Rohani Masyarakat Seluruh Dunia, Termasuk Pelajar Universiti Di Malaysia.