Wasiat Allah SWT Kepada Bani Israil: Surah al-Baqarah (2: 40-46) - Jasmi, Kamarul Azmi (2018)
Allah SWT mewasiatkan beberapa perkara kepada kuam Bani Israil dalam rangka hubungan mereka dengan Nabi Muhamad SAW, Islam, dan umat Islam. Artikel ini cuba menggunakan kaedah kepustakaan untuk mengupas tafsiran ayat surah al-Baqarah (2: 40-46) daripada kitab tafsir turath Islam. Hasil dapatan menunjukkan bahawa terdapat beberapa wasiat Allah SWT kepada Kaum Bani Israil dari segi tuntutan mereka untuk memenuhi janji mereka untuk berpegang teguh kepada Kitab Taurat yang menyuruh mereka beriman kepada Nabi Muhammad dan memeluk Islam, mengerjakan solat, mengeluarkan zakat, bersolat berjemaah, dan mengamalkan terlebih dahulu semua perkara yang diajar dan didakwahkan kepada orang ramai, memohon pertolongan dengan sabar dan solat, serta menyakini untuk bertemu dengan Allah SWT selepas kematian. Semua perintah ini juga sebagaimana yang dilakukan oleh Islam yang mereka juga dituntut untuk melakukan perkara yang sama. Hanya dengan melakukan perkara ini sahaja kaum Bani Israil akan mendapat keampunan, keredaan, dan balasan syurga, jika tidak mereka akan mendapat laknat, kemurkaan, dan siksaan yang kekal abadi dalam neraka.