Masih sayang dunia olahraga: Nazmizan impi lahir atlet pecut yang lebih pantas daripadanya - Khalid, Mohd Khairie (Berita Harian, 2014)
Meskipun sudah hampir lapan tahun bekas Raja Pecut Asia Tenggara, Nazmizan Muhammad, bersara daripada arena kompetitif, jiwanya tampak masih belum bersedia berpisah dengan sukan olahraga yang sudah menjadi darah dagingnya.Nazmizan, 33, kini lebih senang beraksi di 'belakangpentas' selaku Pegawai Tadbir Pusat Sukan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bagi melatih bakat muda untuk menyinar di pentas lebih tinggi seterusnya mampu mengharumkan nama negara satu hari nanti.