Panas dan pelik di sana-sini - Shafie, Rohami (Utusan Malaysia, 2014)
BUMI Malaysia tidak pernah sunyi dengan isu-isu panas.Kadangkala isu-isu ini pelik-pelik tetapi benar-benar berlaku. Tidak kira waktu meskipun tatkala penduduk dunia sedang mengalami demam Piala Dunia dan dengan kedatangan fenomena El Nino yang menghangatkan lagi muka bumi Malaysia ini. Akibat tangan-tangan manusia yang mencemari suasana nyaman dan damai Malaysia, isu-isu panas ini seolah-olah tidak ada titik noktahnya.