'Modal sosial' dan kebajikan kanak-kanak - Abdul Hamid, Ahmad Shukri (2004)
Kertas kerja ini memperihalkan tentang konsep modal sosial (social capital dalam konteks ke bajikan kanak-kanak.Umumnya, kanak-kanak adalah pewaris utama kepada kesejahteraan yang muncul dari keseimbangan institusi keluarga dan masyarakat.Elemen kesejahteraan adalah modal sosial yang menjadi sebahagian unsur kebajikan terhadap kanak-kanak. Perbincangan ini melihat kesejahteraan kanak-kanak mempunyai kaitan yang rapat dengan sistem mikro dan meso yang membentuk persekitaran mereka.Kertas kerja ini membincangkan isu kebajikan kanak-kanak melalui konsep modal sosial sebagai alternatif kepada perspektf teoritikal sedia ada. Perbincangan ini dibahagikan kepada dua bahagian; pertama penulis menghuraikan maksud dan definisi modal sosial sebagai satu konsep yang semakin popular di kalangan pengkaji ilmu sains sosial.Kedua dibincangkan bagaimana modal sosial boleh diaplikasikan sebagai salah satu konsep yang memperihalkan isu atau fenomena kebaikan kanak-kanak-melalui huraian tentang pembentukan modal sosial pada tahap mikro dan meso.Akhirnya penulis mengundang pembaca untuk sama-sama menumpukan kepada nilai konsep modal social ini untuk dijadikan agenda penting dalam usaha memahami fenomena dan permasalahan yang berkaitan dengan kebajikan kanak-kanak di negara ini.