'Pemaju perumahan': Maksudnya - Md Dahlan, Nuarrual Hilal (2004)
Definisi statutori 'Pemaju Perumahan' dinyatakan oleh seksyen 3 Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966('Akta tersebut') sebagai'... mana-mana orang, badan-badan perseorangan (body of persons), syarikat, firma atau pertubuhan dengan cara apa sahaja atau bentuk nama yang diterangkan) yang terlibat di dalam atau menjalankan ke atas atau melakukan (undertakes) atau menyebabknn melakukan satu pemajuan perumahan'.Seterusnya dalam seksyen yang sama juga perkataan 'Pemajuan Perumahan' ditakrifkann menurut bahagian kedua sebagai penjualan melebihi empat (4) unit lot-lot perumahan oleh tuantanah atau nomininva dengan niat membina lebih dari empat (4) unit rumah kediaman oleh tuantanah tersebut atau nominiya' Berdasarkan bahagian kedua dari sehyen 3 in;, beberapa senarai pihak yang dikatakan sebagai telah jatuh ke dalam maksud melakukun pemajuan perumnhan'. Kertas ini akan menyenaraikan pihak-pihak ini berdasarkun kajian seorang pakar undang-undang perumahan SY Kok dan pandangan penulis sendiri ke atas maksud bahagian kedua tersebut.Kertas akan mengkaji pihak yang terlihat dan situasi-situasi tertentu yang terlibat dalam perbahasan mengenai maksud 'pemaju perumahan' berdasarkan fakta, prinsip-prinsip undang-undang mengenai maksud pemaju perumahan yang sebenar.Melalui kupasan ini adalah diharapkan suatu penemuan dan cadangan dapat diketengah, sekurang-kurangnya, kupasan dan diskusi ini berupaya menyingkap tabir yang menyelubungi maksud sebenar 'pemaju perumahan'.