Pemecatan terancang: Apakah hak pekerja? - Abdul Wahab, Harlida (Sekolah Pengurusan, Universiti Utara Malaysia, 2003)
Undang-undang buruh memberi hak prerogatif kepada majikan.Pada masa yang sama, undang undang turut memelihara pekerja daripada tindakan tidak adil majikan.Walaupun pemecatan ialah hak prerogatif majikan, ia bukanlah mutlak.Pekerja yang dipecat berhak untuk membuat tuntutan terhadap majikan sekiranya pemecatan itu dirasakan tidak adil, tiada sebab dan tanpa alasan yang munasabah. Pemecatan boleh berpunca daripada berbagai sebab, antaranya salah laku, pelanggaran kontrak perkhianatan, pemecatan terancang dan sebagainya.Artikel ini membincangkan maksud dan situasi yang mewujudkan pemecatan terancang di samping menghuraikan hak-hak pekerja terhadap tuntutan pemecatan salah menurut seksyen 20 Akta Perhubungan Perindustrian 1967.