Kontrak FOB: Kewajipan-kewajipan penjual dan pembeli dalam kontrak jualan antarabangsa - Megat Latif, Hairuddin (Sekolah Pengurusan, Universiti Utara Malaysia, 2003)
Kontrak jualan barangan di peringkat antarabangsa melibatkan dua pihak iaitu penjual (pengeksport) dan pembeli(pengimport).Pihak-pihak yang terlibat memasuki kontrak sama ada kontrak f.o.b atau kontrak c.i.f Artikel ini membincangkan kewajipan-kewajipan pihak penjual dan pembeli di bawah kontrak f.o.b dari segi menamakan kapal, merezabkan ruang kapal, memilih pelabuhan muatan, masa pemuatan, memilih tarikh pemuatan, menepati deskripsi barangan dan pengemukaan dokumen.