Pembaharuan pentadbiran: Perlaksanaan pengurusan awam baru di Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) - Abdul Mutalib, Rozita (2014)
Pelbagai pembaharuan yang dilaksanakan dalam sistem pentadbiran awam Malaysia adalah sejajar dengan perubahan zaman serta kemajuan sains dan teknologi dalam era globalisasi.Sebarang perubahan dalam teknologi, proses serta prosedur, undang-undang dan persekitaran mahupun pengenalan program-program baru menuntut semua jentera pentadbiran kerajaan bersedia dan memberikan sepenuh komitmen untuk menjayakannya.Agensi awam perlu responsif dan bersedia untuk berubah demi merealisasikan aspirasi kerajaan dan seterusnya rakyat.Pembaharuan pentadbiran di Malaysia didominasi oleh gerakan Pengurusan Awam Baru (New Public Management NPM) yang berteraskan idea bahawa teknik pengurusan sektor swasta dan mekanisme pasaran dapat meningkatkan kecekapan sektor awam.Reformasi pengurusan awam baru ini (NPM) dikatakan satu revolusi saintifik yang berlaku dalam abad ke 20 berkaitan dengan tadbir urus bertujuan meningkatkan kecekapan perkhidmatan awam.Oleh itu kertas kerja ini akan membincangkan aspek reformasi pentadbiran yang berlaku dalam sektor awam Malaysia khususnya dalam konteks pengurusan awam baru (NPM).Oleh kerana matlamat NPM adalah meningkatkan kecekapan penyampaian perkhidmatan, maka kajian ini menjurus kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Malaysia memandangkan majoriti rakyat berurusan dengan kerajaan peringkat ketiga ini (PBT).