Tahap kepuasan dan masalah penyertaan pengamal kerja perkhidmatan sosial wanita NGO Islam dalam keusahawanan sosial di Kedah dan Perlis - Wan Ahmad, Wan Ibrahim (2014)
Usahawan sosial ialah individu yang bergiat aktif dalam aspek keusahawanan sosial.Sebagai seorang usahawan sosial, mereka bertanggungjawab secara sosialnya mencari idea baru dan pendekatan yang sesuai bagi menjana kemajuan ekonomi untuk dimanfaatkan oleh semua golongan dalam masyarakat. Oleh itu tujuan makalah ini ialah untuk menganalisis penyertaan pengamal kerja perkhidmatan sosial wanita NGO Islam dalam keusahawanan sosial dengan tumpuan khusus ke atas tahap kepuasan dan masalah yang mereka hadapi dalam penyertaan tersebut.Data untuk makalah ini asalnya diambil daripada satu penyelidikan yang dilakukan untuk menganalisis penyertaan pengamal kerja perkhidmatan sosial pertubuhan sukarela Islam dalam keusahawanan sosial di Utara Malaysia. Untuk mencapai hasrat ini sejumlah 41 orang wanita Islam pengamal kerja perkhidmatan sosial telah ditemubual.Mereka ini dipilih daripada pelbagai pertubuhan sukarela Islam yang terdapat di negeri Kedah dan Perlis, Malaysia.Data dikumpulkan melalui temu bual bersemuka yang dijalankan di pertubuhan sukarela yang telah dikenalpasti sebelumnya.Hasil kajian menunjukkan wanita Islam pengamal kerja perkhidmatan sosial ini terlibat dalam 14 buah pertubuhan sukarela Islam yang terdapat di negeri Kedah dan Perlis, yang kebanyakannya secara sambilan.Wanita ini kebanyakannya berumur dalam lingkungan 40 tahun, dan mereka sebahagian besarnya berpuas hati dengan penyertaan mereka dalam pertubuhan sukarela Islam.Hasil kajian juga menunjukkan di antara masalah yang mereka sering hadapi dalam penyertaan ialah kewangan, karenah birokrasi, karenah masyarakat, kekangan masa, sokongan kerajaan, sokongan masyarakat dan sokongan keluarga. Sebagai rumusannya, dapatlah dikatakan walaupun wanita ini menghadapi pelbagai masalah dalam penyertaan, tetapi kebanyakan mereka berpuas hati dengan penyertaan mereka dalam keusahawan sosial.