Kecerdasan spiritual dalam kalangan remaja hamil luar nikah - Mat Saad, Zarina (2014)
Kebanyakan penduduk di Malaysia berpegang kepada sesuatu agama dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian.Agama dan spiritual memainkan peranan utama dalam kehidupan dan memandu tingkahlaku mereka agar mencapai kehidupan yang lebih bermakna.Justeru, perhubungan seks luar nikah dilihat sebagai suatu perbuatan yang melanggar ajaran agama dan dipandang negatif. Walau bagaimanapun, pegangan tersebut tidak berjaya menghindarkan remaja daripada terlibat dalam gejala ini.Oleh itu, kajian ini dilakukan bagi mengkaji tahap kecerdasan spiritual dalam kalangan remaja hamil tanpa nikah dan perkaitannya dengan faktor-faktor demografi. Kajian bersifat kuantitatif ini telah menggunakan kaedah tinjauan (survey) melibatkan 101 responden yang ditempatkan di lima buah rumah perlindungan di Malaysia.Hasil kajian dapatan kajian dan implikasi terhadap profesion perbantuan akan dibincangkan dengan terperinci.