Satu tinjauan - Isu dan masalah pendatang asing dalam aspek keselamatan awam di Malaysia - Ahmad, Za'im (2015)
Migrasi boleh ditakrifkan sebagai perpindahan manusia melangkaui sesuatu sempadan, dan dibahagikan kepada dua jenis, iaitu migrasi dalaman dan migrasi antarabangsa. Perpindahan manusia daripada suatu kawasan ke kawasan yang lain bagi memenuhi keperluan dan kehendaknya telah menjadi suatu trend yang wujud semenjak bermulanya tamadun manusia.Jika pada awal tamadun, manusia berpindah randah untuk mencari keperluan asas seperti makanan, tempat tinggal dan tempat yang sesuai untuk menjalankan kegiatan ekonomi, migrasi antarabangsa yang berlaku hari ini juga bertujuan memenuhi ketiga-tiga keperluan asas tersebut berserta faktor-faktor tolakan lain seperti peperangan di negara asal, kemiskinan dan kekurangan kemudahan asas untuk kesihatan dan pendidikan.