Urusan wang, perbankan dan kewangan analisis mikroekonomi - Abu Bakar, Abu Sufian (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2008)
Buku ini mengandungi 13 bab dalam empat bahagian utama. Bahagian Pertama mengandungi 2 bab, Bab 1 menjelaskan pengenalan kepada wang bermula dari sejarah penciptaan wang sehinggalah kepada pentakrifan wang. Bab 2 membincangkan tentang sistem kewangan dan tumpuan diberi kepada sistem kewangan di Malaysia serta perbandingan teori. Permasalahan kadar bunga, pulangan dan penentuannya diterangkan secara mendalam di dalam Bab 3 dan Bab 4. Struktur sistem kewangan dijelaskan peranannya kepada ekonomi sehingga kepada pewujudan sistem perbankan yang terdiri dari bank Perdangangan sehingga kepada proses penciptaan deposit ; Bank Pusat – tumpuan terhadap Bank Negara Malaysia; bank Perdangangan di Malaysia ; dan Sistem kewangan tanpa Faedah dijelaskan di Bab 5 sehinggalah Bab 9. Bahagian Keempat mencakupi empat bab lagi yang memberi tumpuan kepada isu wang dalam ekonomi, Teori Permintaan dan Penawaran Wang serta Keberkesanan Dasar Kewangan.