Permasalahan pelaksanaan undang-undang muamalah di mahkamah sivil - Hussain, Mohammad Azam (Jabatan Ekonomi Awam & Kewangan, Fakulti Ekonomi, Universiti Utara Malaysia, 2005)
perkembangan positif operasi perbankan dan takaful yang berlandaskan hukum Syarak memperlihatkan bahawa sistem Muamalah Islam kini berupaya menyaingi sistem konvensional di Malaysia. Namun, seandainya diteliti secara mendalam, urusan Muamalah Islam yang dipraktikkan adalah lebih tertumpu kepada aspek operasi sahaja yang berlandaskan Islam sebaliknya tidak aspek perundangan. Apabila timbul pertikaian, Mahkamah Sivil yang akan memutuskannya dan bukannya Mahkamah Syariah. Perkara ini sewajarnya tidak berlaku lantaran negara Malaysia yang mempunyai dwi sistem perundangan iaitu Sivil dan Syariah. Lantaran itu, sudah pastilah berlaku pertentangan prinsip perundangan dalam kes-kes yang melibatkan urusan Muamalah Islam. Ini memperlihatkan kejanggalan dalam undang-undang Muamalah apabila menerima pakai undung-undang sivil dalam kes-kes Muamalah. Kertas kerja ini akan membincangkan permasalahan yang timbul serta implikasinya terhadap sistem perundangan Islam amnya dan sistem Muamalah Islam khususnya apabila kes-kes ini dibicarakan di Mahkamah sivil melalui kajian ke atas beberapa kes yang telah diputuskan di Mahkamah Sivil.