ASEAN dalam krisis pemerdagangan Rohingya - Abdullah, Kamarulnizam (Berita Harian, 2015)
PENEMUAN kem pendatang di wilayah Malaysia yang bersempadan dengan Thailand menimbulkan banyak tanda tanya.Pertama, ia mendedahkan kerapuhan sempadan daripda dicerobohi oleh anasir yang boleh menggugat keselamatan dan kedaulatan negara.Kedua,penemuan kem ini juga menimbulkan persoalan tentang sejauh manakah kesiagaan agensi penguat kuasa dan keselamatan sempadan? Akhir sekali ialah tentang pendekatan diplomasi Malaysia untuk menangani masalah pemerdagangan etnik Rohingya dengan salah satu negara anggota ASEAN Myanmar.Di samping itu timbul juga persoalan tentang setakat mana Malaysia boleh menggunakan platform ASEAN untuk mengatasi isu yang berpanjangan ini bukan sahaja dengan Myanmar tetapi juga dengan isu pendatang ekonomi Bangladesh.