Pengantar komunikasi - Mohd Hadza @ Othman, Mohd Baharudin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2003)
Buku ini membincangkan prinsip-prinsip asas bidang komunikasi, meliputi sejarah perkembangan ilmu komunikasi, model, komponen, bentuk mesej, jenis-jenis komunikasi, komunikasi pembangunan, komunikasi massa, komunikasi organisasi dan bidang-bidang profesional komunikasi seperti perhubungan awam, kewartawanan dan pengiklanan.Antara ciri unik buku ini ialah skop penulisannya meliputi asas pengajian komunikasi,objektif pelajaran disediakan di setiap bab, soalan perbincangan di akhir setiap bab, kajian kes dan contoh tempatan digunakan, dan senarai rujukan lengkap berserta tautan laman sesawang mengikut bab. Justeru, buku ini amat sesuai dijadikan rujukan pelajar kursus asas komunikasi di Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan bacaan umum.